söndag, mars 27, 2005

Folkpartiets integrationspolitik

Jag hade faktiskt inte riktigt förstått uppståndelsen över den delen av Folkpartiets förslag till integrationsprogram inför landsmötet som innebär att alla utländska medborgare som döms till mer än 2 års fängelse ska utvisas ur landet.

När jag idag tittade på en repris av SVT:s "Faktum" så klarnar bilden betydligt. Olle Palmlöf kan i vissa avseenden vara lite väl barnslig i sitt sätt att argumentera, men här finns det klara fakta som presenteras. Svart på vitt går det att konstatera att Folkpartiet när det gäller den här punkten faktiskt spelar på främlingsfientliga strängar. Mauricio Rojas talar om att förslaget, bland annat, kommit till för att hjälpa dom stackars flickor som drabbas av hedersrelaterat våld och könsstympning.

Under 2003, som "Faktum" granskat, finns det ingen som dömts för den här typen av brott i Sverige. Utav dom 203 personer som skulle omfattas av Folkpartiets förslag utgör nordiska/EU-medborgare77 st av dessa. 33 st är finländska medborgare och utgör därmed den största enskilda nationaliteten som skulle omfattas.

Jag invänder inte så mycket mot förslaget som sådant, enligt expertisen i programmet sker dessutom redan idag den här typen av utvisningar i stor utsträckning, men Folkpartiet kan inte använda sig av de metoder de nu gjort för att få uppmärksamhet för sin politik. Att skicka fram Mauricio Rojas och Nyamko Sabuni som alibin för att förslaget inte är rasistiskt känns ganska lågt, något som många folkpartister ute i landet också anser. Att dessutom spela på fördomar om utomeuropeiska invandrare är direkt rasistiskt i mina ögon och lockar bara till sig helt fel sympatier till ett folkparti som jag i övrigt kan sympatisera en hel del med.

Folkpartiet borde klara sig utan att få Bert och Ians gamla fans som underlag efter nästa val.