torsdag, mars 31, 2005

Skogsägare i uppror

Idag har mer än 5000 skogsägare samlats på Sergels torg i Stockholm för att stödja sina drabbade skogägarkollegor ute i landet och kräva större ersättning från staten.

Det är självfallet oerhört jobbigt att som egen företagare drabbas av något som kan äventyra en tryggad ekonomisk framtid som man har räknat med. Allt detta är tragiskt, men någonstans måste man väl, även som skogsägare, ha med i beräkningen att oförutsedda saker händer. Att en storm kommer och drar fram är inget ovanligt, att den blir så omfattande som i januari är ovanligt men inte otroligt.

Jämför man med andra verksamheter kan samma oförutsedda händelser även där ställa till ett helvete för den enskilde, men inte går väl då staten in och räddar upp den ekonomiska situationen för varje egen företagare eller privatperson som hamnar i bekymmer.

Brinner fastigheten upp för företaget där jag arbetar så går varken regering eller riksdag in och räddar en fortsatt verksamhet, det är till allra största delen upp till företaget själva att åter komma på fötter i form av försäkringar (något som inte alla dessa skogsägare hade bemödat sig med att teckna!) och en bra planering för oförutsedda händelser (detta verkar varken sveriges skogägare haft eller staten Sverige vid flodvågskatastrofen).

Jag menar inte att staten helt passivt ska se på när alla landets skogsägare går på knäna, men när dom inte är nöjda med de ersättningar som trots allt kommer att betalas utan istället demonstrerar på Sergels torg med stockar och motorsågar tillhands känns det ganska snett.

Inga kommentarer: