fredag, juli 01, 2005

Ingen halalslakt på KronfågelPlanerna på halalslakt av kycklingar på Kronfågel har stoppats. Enligt SVT text sker detta efter att man fått klagomål från upprörda personer.

Skillnaden mellan nuvarande slaktmetod och halalslakt är enligt Kronfågel denna:

"Halalslakt är den enda form av slakt av kyckling som är godkänd av alla rättroende muslimer. Slaktprocessen går i stort sett till som den gjort tidigare. Den stora skillnaden är att djuret står vänt mot Mecka och att en rättroende muslim framför en bön över slaktprocessen.

Uppgifter om att kycklingarna inte är bedövade vid avlivningen har cirkulerat i vissa media, vilket är felaktigt. Kycklingarna blir givetvis bedövade med el innan de avlivas. Djurskyddsmässigt innebär det inte någon skillnad. Slakten sker i enlighet med gällande svensk lagstiftning samt branschföreningen Svensk Fågels höga krav på djuromsorg och djurskydd. Slaktprocessen övervakas noggrant av två slakteriarbetare, varav en rättroende muslim, som säkerställer att slakten sker enligt halal."


Den stora frågan är vad de upprörda personerna har vänt sig emot. Är det de små avvikelserna i slaktproceduren det handlar om, eller handlar det om att Kronfågel vill tillgodose de krav som muslimer ställer för att kunna tänka sig att äta kyckling från företaget.

Jag är ingen djurrättsexpert på något vis, men det verkar inte vara någon avgörande skillnad i själva slakten. Därför kan man misstänka andra, betydligt grumligare argument, som anledning till upprördheten.

Hoppas vi får höra mer konkret om anledningen. Det handlar om en fördubbling av Kronfågels exportmöjligheter vilket i sin tur ger fler arbetstillfällen, något som är minst lika välkommet som halalslaktad kyckling...

5 kommentarer:

Alicio sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Alicio sa...

Antagligen trodde många att kycklingarna inte skulle bedövas, vilket ju inte är brukligt i halalslakt. Läs här.

Och enligt den här sajten om halalslakt så måste Allahs namn uttalas vid slakten av varje kyckling. Och det är nog ganska svårt med maskinell slakt...

Engst sa...

Trist att Sverige fortfarande är så främmande för halalslakt. Vad jag förstår, är den iofs bedövningsfria metoden skonsam mot djuren.

Gillar man inte slakt är det köttätare man skall vända ilskan mot - inte muslimska seder.

Fredric Kjellberg sa...

Om nu många trodde att det skulle ske på annat sätt än vad som faktiskt var tänkt så är det märkligt att Kronfågel i så fall inte står på sig mer. Det handlar ändå om en fördubblad export, från vilken nivå vet vi i och för sig inte...

Christian D sa...

Det är lite märklig nyhetsrapportering kring detta. Först när Kronfågel går ut med att man inte ska använda sig av halal-slakt uppmärksammas det hela. (Eller har jag missat det tidigare?) Det verkar mer som ett PR-trick, men vem det gynnar kan jag inte riktigt se.