onsdag, juli 06, 2005

London baby!

Det blev europa och London som tog hem spelet om OS 2012. Ja, det fanns bara en utomeuropeisk konkurrent - min favorit New York som inte hade en chans. De försvann redan i andra röstningsomgången slagna av London, Paris och Madrid, med bara Moskva efter sig.

Vill man se ett OS så ligger London nära och bra, men fortfarande, det hade varit hur häftigt som helst med ett OS i New York.

Att OS inte är något för Sverige att ens fundera över är ganska klart när man hör den beräknade kostnaden för London-OS: 30 miljarder kronor!

Det är tredje gången OS kommer att arrangeras av London. Tidigare har detta skett 1908 och 1948.

1908 myntades det, i olympiska sammanhang, klassiska uttrycket "Det viktiga med de Olympiska Spelen är inte att vinna utan att deltaga" av biskop Ethelbert Talbot, något som Pierre de Coubertin sedan gjorde till det olympiska valspråket. I dessa spelen deltog 2035 atleter. Detta hade 1948 fördubblats till 4099. I de senaste spelen, de i Athen 2004, var siffran på antal deltagare uppe i drygt 11000 (källa: SOK).

1908 tog Sverige 8 guld, 6 silver och 11 brons. Fyrtio år senare gjorde Sverige ett av sina bästa OS genom tiderna när vi tog 16 guld, 11 silver och 17 brons. Detta skedde mycket tack vare att svenska idrottsmän hade kunnat fortsätta med sitt idrottande under andra världskriget när de flesta andra länder som deltog på den tiden hade helt andra saker att tänka på.

Vilka som tar svenska medaljer om 7 år vet vi inte, men några av dagens stjärnor finns säkert kvar även då. Carolina Klüft kanske är med och tampas om sitt tredje OS-guld...

Inga kommentarer: