torsdag, juli 14, 2005

Stackars Victoria Bernadotte

När man fyller år borde det ingå att man får vara med och bestämma själv vad man vill göra och vad som är roligt.

För kronprinsessan Victoria är det inte så. Hon är varje år den 14 juli tvungen att infinna sig på Öland och uppfylla allmänhetens förväntningar genom att dyka upp på Borgholms Idrottsplats iförd en katastrofal folkdräkten.

Är det någon som på fullaste allvar tror att det är så hon vill fira sin 28:e födelsedag idag, eller för den delen någon tidigare födelsedag sedan hon fyllde 18 år?

Förutom att man själv borde vara med och bestämma över sin födelsedag så skulle det också ingå att det är födelsedagsbarnet, om någon, som ska få vara förväntansfull. Så är det inte heller för Victoria. Hon lever varje dag, året runt, med förväntingar på sig från den royalistiska allmänheten, så även idag, utklädd i folkdräkt. Ännu en dag till allmän beskådan.

Dessutom ska det vara så otroligt präktigt och fint, dagen till ära, att hennes pojkvän inte heller i år är välkommen till festligheterna. Lika bra det kanske. Han lär inte, lika lite som någon annan borde göra, gå igång på hennes folkdräkt i alla fall.

Jag är ingen vän av kungafamiljen, men jag inser ändå att under överskådlig tid får vi leva med familjen Bernadotte och deras offentliga bravader. Under tiden, fram till avskaffandet av monarkin, kan vi väl i alla fall vara överens om att kronprinsessan Victoria själv ska få bestämma var hon verkligen vill fira sin födelsedag, vad hon vill göra och framförallt att hon slipper dra på sig folkdräkten en gång till.

2 kommentarer:

Tobias Lindberg sa...

Håller med om det du skriver. Tills monarkin avskaffas, vilket jag hoppas blir väldigt snart, så borde hön få bestämma själv.

Dessutom borde alla vi som får rysningar och aggressioner då vi tänker på monarkin slippa se eländet som sänds varje sommar från Öland. Vi som vill avskaffa monarkin är faktiskt väldigt många.

Anonym sa...

Väldigt många?
Det var det dummaste jag hört... entydiga undersökningar visar att närmare 80% av befolkningen är monarkister. Men det bryr du väl dig inte om?!!

Jerry
http://jerryolsson.se