söndag, april 10, 2005

Eget ansvar

Staten, eller samhället som många uttrycker det, kan inte lösa alla våra problem. Det finns faktiskt också ett eget ansvar för sin situation och för framtiden.

Enligt somliga ska samhället se till att våra barn får sunda och goda värderingar via dagis så att föräldrarna slipper ifrån sitt ansvar till uppfostran och hinner med alla sina andra fritidsaktiviteter vid sidan om barnen.

Hela den grundläggande debatten om värderingar av olik slag (empati, könsvärderingar ,rasvärderingar, etc.) börjar i hemmet när barnen är små. Vi kan inte räkna med att någon annan tar det ansvaret än vi själva inom hemmets fyra väggar.

Linda Skugge har faktiskt för andra veckan i rad några rader som jag kan skriva under på: det är "inte tidningarnas roll att uppfostra barn. Det är föräldrarnas uppgift att se till så att deras barn inser att bilder ofta är retuscherade och att det lätt blir överdrifter i tidningarna. Det är föräldrarnas uppgift att bekräfta barnen så mycket att de inte behöver hålla på och jämföra sig med syrrorna Graafs retuscherade kroppar."

Det spelar ingen roll hur många lagar, regler och ekonomiska system som sätts upp i vårt land, när vi pratar om dessa frågorna, om det inte börjar med att varje förälder i vårt land uppfostrar sitt eget barn med dessa grundläggande värderingar och tar sitt ansvar redan där. Sedan vet vi att ett litet barn som växer upp och blir tonåring ändå kommer att göra revolt på ena eller andra sättet, men om grunden finns där från början blir förhoppningsvis revolten "bara" något som drabbar föräldrarna och inte en revolt mot vårt samhälles strävan om alla människors lika värde.

Vårt samhälle ska ha resurser som går in och ger stöd för de av oss som inte kan eller orkar på egen hand, alla vi andra måste försöka ta vårt egna ansvar redan från början.

Det blir ingen jämnställdhet mellan mamman och pappan i en familj förrän båda dom två som individer inser att det är naturligt. Vi kan inte förvänta oss att varken (fi) eller något annat politiskt parti lagvägen kan ändra på detta. Möjligheterna ligger i att påverka en förändring på sikt, en förändring som i många sammanhang säkert kan gå betydligt snabbare än idag. Starten sker i hemmet med det nyfödda barnet.

Inga kommentarer: