lördag, april 30, 2005

Problemet med Borås

"Så vad är problemet med Borås?" Den frågan ställer sig Borås Tidnings kulturkrönikör Stefan Eklund idag. Hans problemfråga grundar sig i det faktum att Borås endast har med en restaurang i den nya svenska restaurangguiden White guide. En av femhundra. Och den det gäller, George's, är omnämnd i en "allmänna klassen", alltså ingen av de 20 som finns i "mästarklassen"

Stefan Eklund tror att problemet ligger i närheten till Göteborg (6 mil) som är avgörande, framförallt för företagskunder. Detta kan säkert vara en del i problemet, men jag tror det finns något annat mycket mer fundamentalt problem eller orsak.

Anledningen tror jag ligger i den låga kostnadsnivå som fortfarande existerar i Borås. Vi finns i regionen med landets lägsta matpriser, vi kan köpa billiga kläder från fabriksförsäljningar runt om i 7-häradsbygden, vi har fortfarande relativt låga bostadspriser, listan kan göras lång.

Alla dessa faktorer, och den historia som finns med teko-industrin, tror jag gör att även om det skulle funnits 3 restauranger i mästarklassen så hade de aldrig överlevt mer än ett år. Allt detta beroende på boråsarnas inneboende snålhet att spendera en krona mer än nödvändigt på hemmaplan - de är helt enkelt snåla, eller som en kompis med rötter i Södertälje uttrycker det "boråsare är snåla, djävla ullharar".

I Borås är det bara ett ställe i taget som är "inne" att gå till på lördagskvällarna, just nu Rådhusrestaurangen och för något är sedan Sjunde Himlen.

Möjligheten för en mästarklass-restaurang att kunna öppna och överleva i Borås ligger nog ganska långt fram i tiden. Beteendet och mentaliteten förändras sakta men inte tillräckligt snabbt för att samma mångfald, både inom restaurangbranchen och inom andra områden, som existerar i storleksmässigt jämförbara städer i vårt land ska finnas även i Borås.

Men vi har ju en ny fin fotbollsarena, synd att det inte också finns ett fotbollslag i samma klass...

Inga kommentarer: