torsdag, juni 16, 2005

Alliansförslag om högskolan

Den borgerliga alliansen har i dagens DN ett gemensamt förslag till förändringar inom den svenska högskolan. Huvudfrågan är den allt lägre standarden på många utbildningar.

"Högskolan i Sverige har genomgått en omfattande expansion under de senaste 15 åren. Kvantitet har stått i fokus."

"Den snabba expansionen har emellertid samtidigt lett till allvarliga problem därför att regeringen inte har tillfört nya resurser i samma takt som antalet studenter har ökats. Antalet studenter har ökat med 86 procent, antalet doktorander med 55 procent medan antalet lärare i högskolan endast ökat med 17 procent."


Det har givetvis varit lovvärt att göra högskolevärlden tillänglig gör så många som möjligt, men idag håller klangen i en högskoleutbildning på att bli skämd. På många av de högskoleorter, exempelvis Högskolan i Borås, som växt så det har knakat den senaste 10-årsperioden är en utbildning idag inte lika mycket värd.

Personligen tror jag att i flera fall har en högskoleutbildning idag inte större värde än vad en gymnasieutbildning hade för 20 år sedan. Alldeles för många kan idag lalla omkring inom högskolan utan att ha den egentliga standard som krävs. Alliansen skriver:

"Kurser inom högskolan skall hålla akademisk nivå. Enbart kurser som uppfyller akademisk standard skall ge akademiska poäng och ekonomiska resurser till lärosätet. Det betyder att rena nybörjarkurser i tyska, franska, spanska och italienska samt repetitions- och preparandkurser som är gymnasiala till innehållet inte ska förekomma inom högre utbildning."

"Ett stort problem är att förkunskapskraven för att komma in på högskolan är för låga. Självfallet måste eleverna vara godkända i svenska och engelska för att få tillträde till universitetet. Ett godkänt betyg i ytterligare ett främmande språk utöver engelska bör också krävas för tillträde till merparten av högskolans längre utbildningar."


Som sista punkt har alliansen med kravet på en avpolitisering av lärosätenas styrelser. Mycket bra förslag som borde genomdrivas på ännu fler områden i vårt samhälle.

Högskolan kan inte drivas med så låga krav att den blir ytterligare en förlängning av grundskolan när det inte finns jobb att få för den gruppen människor som, med sin nuvarande nivå, egentligen inte skulle ha en plats inom högskolan. Kraven måste skärpas hela vägen från grundskolan till Högskolan.

För 15-20 år sedan, i samband med den ekonomiska krisen, förändrades möjligheterna att få ett arbete direkt efter gymnasiet när tillfällena blev färre och kraven ökade. Nu är vi på väg till samma sak med högskolan. Fler och fler går en högskoleutbildning, som sedan ska betalas av en framtida lön. När arbete sedan ska sökas så visar det sig idag att inte ens denna utbildningen räcker till.

Kraven bör höjas av flera anledningar, bland annat dessa:

  1. Nivån måste vara så hög att utbildningen inte devalveras i utbildningsvärde.
  2. "Lura" inte in människor att låna sig till en högskoleutbildning som de inte har kompetens att klara av.
Uppenbarligen är det så att de som i dagarna har sjungit om "Studentens lyckliga dagar" inte ens har klarat av godkänt i svenska och engelska, men ändå bereds en plats inom högskolevärlden.

1 kommentar:

Fredric Kjellberg sa...

Jag tror inte heller att problemet är resurser. Det stora problemet är att regeringen har urvattnat hela grejen med högskolestudier.