Dagens debattartikel i DN om hur alliansen ska hantera den problematiska energifrågan måste uppmärksammas som något positivt i den pinsamma och tysta debatten om vår framtida energiförsörjning. Han kommenterar problempartiet i denna frågan, Centerpartiet, vad de har gjort tidigare och hur det nu finns dubbla budskap inom partiet i energifrågan:
Bland de större frågor där vi ännu inte står enade finns en fråga som varit en stridsfråga i svensk politik i ett kvarts sekel. Det gäller kärnkraftens vara eller icke vara, dess utveckling eller avveckling. Frågan har förgiftat atmosfären mellan de borgerliga partierna ända sedan början av 1970-talet. En centerledd regering med Thorbjörn Fälldin som statsminister föll på kärnkraftsfrågan och vi vill inte se något liknande hända igen när vi - som jag hoppas - får möjlighet att städa upp efter vänsterkartellen nästa höst.
Maud Olofsson skrev en artikel på DN-Debatt samma dag som kärnreaktorn Barsebäck 2 stängdes. I den artikeln hette det: "Energipolitiken är inte den fråga som kommer att avgöra vår möjlighet att bilda regering."
Det lät löftesrikt mitt i bedrövelsen över den förtida stängningen av ännu en säker och fullt fungerande reaktor. Men i protokollet från centerstämman nyligen heter det att "Centerpartiet har för avsikt att fullfölja vår energipolitiska överenskommelse, med målet att all energiproduktion på sikt ska vara hållbar". Båda dessa centerpositioner kan förstås inte intas samtidigt.
Hägglunds förslag till en möjlig uppgörelse inom alliansen ser ut så här:
1. Alliansens partier accepterar att de två stängda reaktorerna i Barsebäck är stängda för tid och evighet.
2. Ingen av de tio befintliga reaktorerna stängs med mindre än att säkerheten eller ekonomin ger skäl för det.
3. Inga nya initiativ med sikte på byggande av nya reaktorer tas av regeringen under den kommande mandatperioden.
4. De effektförstärkningar som kan bli aktuella i det befintliga beståndet av reaktorer välkomnas. Detta under den självklara förutsättningen att det kan ske med upprätthållen säkerhet och att de är ekonomiskt lönsamma.
5. Den så kallade tankeförbudsparagrafen avskaffas. I 6 § kärntekniklagen anges att ingen får utarbeta konstruktionsritningar, beräkna kostnader, beställa utrustning eller vidta andra sådana förberedande åtgärder i syfte att inom landet uppföra en kärnkraftsreaktor. I ett öppet samhälle ska det inte finnas begränsningar av det slaget.
6. Staten ska fortsatt ha ett starkt engagemang när det gäller energieffektivisering, forskning och utveckling av nya energikällor med målet att öka andelen förnybar energi.
Punkt 2, 4, 5 och 6 är, enligt min uppfattning, helt självklara punkter för vilken ansvarsfull regering som helst att ha som utgångspunkt.
Centerns partisekreterare Jöran Hägglund anser, enligt ekot, inte att en kompromiss ska ske inom alliansen. Den ska ske över blockgränserna som redan nu gör.
Jag hoppas att Centern i en sån uppgörelse inte räknar in v och mp, för då kommer vi stå kvar på samma ruta i tio år till med fortsatt beroende av energi från våra grannländer och ytterligare höjda energiskatter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar