onsdag, juni 08, 2005

Den svenska Tigern

När regeringen beslutat att satsa 750 miljoner kronor på att Saab ska utveckla ett obemannat stridsflygplan, kallat Neuron, börjar lite undra vad ett sådant beslut grundar sig på.

Minns hur det låt förra gången när det var aktuellt med utvecklingen av JAS och på den tiden, innan Berlinmurens fall, fanns det/sades finnas en hotbild mot Sverige som ändå på något vis kunde motivera det projektet. Det enda jag kan komma fram till nu är att det handlar om rent arbetsmarknadspolitiska åtgärder för att stilla skriken från den del av industrin som sysslar med försvarsmateriel.

Dessutom handlar det inte om att Sverige och Saab själva ska ta fram ett plan. Pengarna som nu anslås är, enligt DN, bara en liten del av vad hela projektet, som ska drivas tillsammans med Frankrike, kommer att kosta i slutändan.

Varför inte vara smarta för en gångs skull. Riskera inte en massa bortkastade utvecklingspengar på ett riskfyllt projekt.

Om vi nu behöver ett nytt stridsflygplan på sikt så köp ett färdigutvecklat så slipper vi både kommentarer a´la "jävlar, jävlar, jävlar..." åt ett plan som tumlar på en åker utanför Linköping och kraschlandande plan i Stockholms innerstad.

Inga kommentarer: