tisdag, juni 14, 2005

Följetongen Försäkringskassan

Ja, jag vet. Jag ska försöka sluta klaga på Försäkringskassan, men det är fan inte lätt.

Nu har FK i V:a Götaland lagt upp en straffspark som jag inte kan låta bli att slå. I dagens Borås Tidning skrivs det om de nya hårdare tagen som ska börja gälla vid sjukskrivningar. Det ska inte längre räcka enbart med ett korrekt läkarintyg. Jan Andersson, områdeschef på FK i V:a Götaland säger:

"Tidigare har vi för det mesta gått på läkarintyget och den enskildas önskan, men nu ska vi blir mer stringenta i vår bedömning, säger områdeschef Jan Andersson vid Försäkringskassan i Västra Götaland. Denna mera strikta tillämpning av sjukförsäkringen, innebär att det inte automatiskt räcker med en medicinsk diagnos och ett läkarintyg för att få sjukpenning.
Försäkringskassan avgör om arbetsförmågan är nedsatt eller inte. Läkarintyget är ett av de underlag vi använder oss av."

Jag är den förste att heja på jakten på eventuella fuskare, men det finns en fortsättning på från Jan Andersson där logiken har slagit slint:

"-Det är snarare så att vi nu har resurser att tillämpa lagen såsom det var tänkt från början.

Att nyordningen kommer att leda till reaktioner från allmänheten är Försäkringskassan medveten om.
- Vi räknar med att fler ansökningar om sjukpenning kommer att leda till avslag och att sjukpenningen kommer att dras in för flera."

Om Jan Andersson nu har skakat fram så stora resurser inom sin verksamhet så föreslår jag att han börjar med att få ordning på den arbetsbörda som redan nu tynger verksamheten med långa och oförutsägbara hanteringstider som följd. Se till att få bort ärendehögarna så slipper ni i alla de telefonsamtal från människor som inte fått sina berättigade pengar i tid. När detta väl är avklarat är en hårdare kontroll av sjukskrivningar mer än välkommen, under förutsättning att den sker på ett korrekt sätt.

Gå inte ut och briljera om större resurser förrän de används på rätt sätt!

Inga kommentarer: