torsdag, juni 09, 2005

Zlatan och Aftonbladet

Zlatans ovilja att prata med Aftonbladet fortsätter. Aftonbladet påstår sig ha gjort åtskilliga försök till en försoning men inte lyckats.

För nån vecka sedan hade tidningen rubriken "Zlatan försökte köra över tv-kvinna" efter att Zlatan backat sin bil mot Kristina Kappelin. Detta fick de sedan be om ursäkt för. Sportchefen Ronny Olovsson uttalar sig i Resumé och säger:

"Felaktiga löpsedlar gagnar inte vår relation. Det där var inte direkt till vår fördel, konstaterar Olovsson.
• Vad gör ni för att försöka lösa konflikten?
- Vi försöker hantera det här så bra som möjligt. Vi försöker att undvika att göra saker som kan göra det här värre."

Jag vet inte hur de tänker vid rubriksättningar,texter och i andra sammanhang om Zlatan. Senast nu idag har de på förstasidan av sin nätupplaga en bild på Zlatan, under rubriken "Klick!-TV", med texten " Zlatans heta romans, Klick!-TV med Daniel Nyhlén."

Nyfikenheten kunde inte stoppa mig från att se hovreporter Nyhléns inslag om Zlatan och det enda jag kan konstatera är att Zlatan lär inte bli mer villig till intervjuer med Aftonbladet efter detta. Det handlar om ren skvallerjournalistik som inte har någonting över huvud taget med fotbollsspelaren Zlatan att göra.

Det är förmodligen som jag läste i nån tidning, de bästa intervjuerna med Zlatan är redan gjorda. Han kommer aldrig mer att bjuda på de kommentarer som han gjorde för 3, 4 eller 5 år sedan. Han vet att felaktiga rubriker och spekulationer kommer som ett brev på posten och att de gör det utan att han ens har uttalat sig.

Det finns andra idrottsmän, exempelvis Magnus Hedman, som blir kåta på uppmärksamhet i kvällspressen och i andra skvallertidningar när de inte längre har en idrottskarriär att skryta med. Fortsätt tjäna pengar på dom och respektera att Zlatan inte vill figurera som lösnummerförsäljare.

Kom ihåg hur media behandlade en annans stor svensk idrottsman på 70- & 80-talet. Björn Borg kände sig också orättvist behandlad och utsedd till syndabock i sammanhang som han inte hade gjort sig förtjänt av och hur länge det faktiskt dröjde innan han åter hade förtroende nog att prata med svensk media. Att han efter karriären själv skapade berättigade rubriker är en annan sak.

Verkligheten är precis som Aftonbladets månadsmagasin Sport säger varje månad när de utser "Månadens Zlatan" och alltid ger utmärkelsen till Zlatan själv med motiveringen att "Zlatan är Zlatan".

Dra lärdom av er egen utnämning varje månad och inse just detta att Zlatan faktiskt är Zlatan och att han sätter gränser och inte accepterar, enligt honom, felaktig behandling.

Inga kommentarer: