söndag, juni 05, 2005

Poliser med invandrarbakgrund

I fredags var jag i Växjö på en ceremoni där 94 nya svenska poliser tog sin examen efter 4 terminer på Polisskolan i Växjö, ytterligare en termin ute i polisdistrikten återstår innan de är "riktiga" poliser.

Det jag förundrar mig över är att bland de 94 nya poliserna fanns få, om ens någon, med annat än svenskklingande namn. Detta trots uppsatta mål om ökad andel aspiranter med invandrarbakgrund.

Enligt Polisens egen statistik har 15-17% av de antagna 2002-2004 invandrarbakgrund, inklusive de från våra nordiska grannländer. Dessa måste finnas på utbildningarna i Umeå och Sörentorp, för i Växjö lyste de med sin frånvaro. Enligt en initierad källa är den största enskilda anledningen till att de sökande missar att bli antagna till utbildningen ett missat svenskaprov, både bland sökande med invandrarbakgrund och svenskar.

Fatma Hussain och Rissa Seidou, som just nu håller på med sin utbildning, berättar på Polishögskolans hemsida om hur det är att bli polis med invandrarbakgrund. De beskriver många problem som dom och andra med invandrarbakgrund ställs inför.

"– Jag tror att människor som flytt eller flyttat från länder med korruption helt enkelt inte vågar lita på polisen. De är skeptiska och vågar inte tro att de kommer att bli accepterade för vilka de är, säger Fatma Hussain."

"– Det är klart att man ska klara svenskprovet, men det är kanske inte det viktigaste. Man måste även titta på personens bakgrund. På de andra erfarenheter personen kan bidra med och rätt utnyttja hennes kompetens. Och i så fall ge extra stöd till dem som behöver det, säger Rissa Seidou."

"– Jag kan ibland ta illa vid mig när lärarna tar upp verkliga fall så har nästan alla gärningsmän invandrarnamn. Redan här på skolan ger man en bild av att de flesta kriminella är invandrare. Vi behöver ta upp invandrarfrågan, greppa tag om den och prata, säger Fatma Hussain."

"Både Rissa Seidou och Fatma Hussain kan vittna om en känsla av utanförskap. Att de blir placerade i ett fack innan de fått chansen att visa sitt rätta jag. Att de behöver kämpa för att bli sedda som likvärdiga fastän de går samma utbildning."

Det är viktigt för hela samhället och för möjligheterna till integration att fler invandrare också blir poliser i vårt samhälle. De ska sedan kunna verka i de invandrartäta områden vi har och där kunna avdramatisera den syn på poliser som många invandrare har med sig i från sitt hemland där polisen oftast har en helt annan roll än i vårt samhälle. Det är säkert ingen lätt situation att kanske komma tillbaka till sitt gamla område, men nu som polis, med uppgift att ta tag i många av de problem som de vuxit upp med.

Det handlar självfallet bara om att de ska finnas poliser med invandrarbakgrund i invandratäta områden, utan givetvis också i övriga delar av samhället.

Det är bra att vi utbildar många poliser, men vi måste också se till att de kommer ut på gatorna och visar sig, inte sitter i en polisbil dagarna i ända avskärmade från allmänheten. Jag tror att polisen idag gömmer sig för mycket vilket resulterar i en alldeles för stor rädsla från allmänheten att ens tilltala en polis. Poliser ska utföra en betyldigt större andel synligt polisarbete vilket jag tror resulterar i en mindre rädsla, men bibehållen respekt för deras arbete.

Ut och visa er, bli en naturlig del av vår vardag på gator och torg!

1 kommentar:

Anonym sa...

blog=2&title=poliser_spelar_hellre_innebandy&more=1&c=1&tb=1&pb=1

Lite i samma ämne men från en annan synvinkel.

Monica
http://rolfner.se/blog