fredag, juni 10, 2005

KD kringgår anställningstryggheten

Kristdemokraterna presenterar idag 5 förslag för att minska ungdomsarbetslösheten. Huvudförslaget är att låta bemanningsföretagen ta över ansvaret för arbetslösa ungdomar.

Som jag ser det kommer en sådan lösning inte på något sätt leda till att fler ungdomar får en fast anställning. Fler ungdomar kommer att hamna i en besvärlig beroendeställning mellan bemanningsföretaget och landets arbetsgivare som kan vraka och välja precis hur kort eller lång tid man vill behålla en person.

Redan nu är det så att "meddelar ni bara dagen innan har ni full rätt att skicka hem Kalle", eller "tycker ni inte att det fungerar med Lisa så byter vi bara ut henne mot någon annan".

Att använda sig av bemanningsföretag kan i sina bästa stunder fungera alldeles utmärkt, framförallt på något mer kvalificerade arbetsuppgifter, men det kan lika väl innebära att unga människor kommer att hanteras som en ren handelsvara på okvalificerade arbetsuppgifter.

Att hamna i Manpower eller Adeccos händer ska vara frivilligt. Man ska själv tycka om och vara beredd på och att flyga och flänga mellan olika företag från dag till dag eller från vecka till vecka.

Inga kommentarer: