lördag, juni 11, 2005

Politiska mål a´la Centern

DN berättar om att Maud Olofsson vill sätta upp fler mål inom politiken.

"Den totala arbetslösheten är ett sådant, i stället för den mer manipulerbara öppna arbetslösheten som regeringen siktar på. Andra exempel kan vara hur hög tillväxten ska vara, hur många företag Sverige ska ha, hur stor andel som ska drivas av kvinnor, hur många ungdomar som ska lämna skolan med godkända betyg och hur snabbt sjukskrivna ska rehabiliteras.

-Vi ska kunna säga till försäkringskassan att så här snabbt ska de få en rehabilitering, säger Olofsson."

Kanonbra med målsättningar inom politiken!

Detta är precis vad varje företag med självaktning har arbetat med sedan lång tid tillbaka i sina ISO-system, både för kvalité och miljö. Detta har i första hand skett som en kontroll på sin egen verksamhet. Det har också gjortsl för att vara konkurrenskraftiga i olika anbudssammanhang där det, framförallt i offentliga upphandlingar från staten (!), varit och är ett krav att ha ett dokumenterat kvalitétssystem.

ISO-certifiera den svenska politiken, dess målsättningar och handlingsplaner precis som för företagen och låt oberoende revisorer följa upp detta varje år. Det kanske skulle innebära att de tolkningar som görs av varje enskilt parti idag delvis kan försvinna om, exempelvis, det finns ett mål och en handlingsplan för arbetslösheten och hur vi faktiskt räknar fram denna siffra.

Vem som ska utföra själva revisionerna är en annan fråga. Mitt förslag är att vi gör som i de svenska företagen, där det finns internrevisorer. Utbilda en grupp med medborgarrevisorer som varje år genomför revisioner, tillsammans med yrkesrevisorer, på politikernas målsättningar och hur de har efterlevts. På så vis skulle vi kanske kunna öppna upp det som idag av många ses som en sluten verksamhet enbart till för politikerna själva.

Inga kommentarer: