måndag, juni 06, 2005

Sluta jaga rökare

Jag är en stor förespråkare för att ingen ska röka, men nu börjar det gå lite väl långt. Det är kanonbra att vi infört rökförbud på restauranger och caféer från 1 juni. Jag kan också köpa tanken om att landstingsanställda, jag tror det var i Jönköping, måste byta kläder varje gång de rökar - där finns det patienter som annars drabbas.

Det jag inte kan förstå är när det, som i skånska Staffanstorp, börjar pratas om lägre lön bara för att man faktiskt rökar. Börja i den andra ändan; förbättra ert friskvårdsarbete och uppmuntra de anställda den vägen istället. Straff av det slaget hör inte hemma i Sverige, eller nån annanstans heller för den delen.

Så länge cigaretterna inte drabbar övrig personal är detta ingenting annat än ett lätt sätt att komma åt vad man tror är en möjlighet att smita undan från arbetet en stund, vilket det säkert är i en del fall. Frågan är vad vi i så fall mer ska börja göra löneavdrag för, som i många fall sinkar tid från ordinarie arbete.

Kontroll av följande skulle i så fall kunna införas:

  • Onödigt prat i telefonen utöver vad som är nödvändigt.
  • Personer som stör sina arbetskamrater genom för mycket snack.
  • Onödigt långa toalettbesök.
  • För många koppar kaffe per dag.
  • För mycket fett och socker i maten som ligger i lunchlådan.
  • Underhudsfettet har växt sig för kraftigt.
Ja, ni förstår själva hur orimliga dessa kontroller skulle vara. Därför ska vi tänka oss för ett steg innan vi fortsätter häxjakten på rökarna. De har det nog så besvärligt nu ändå. Så länge deras rökande, rent hälsomässigt, inte går ut över någon annan på er arbetsplats; låt dom vara i fred.

Vi springer inte med förbudsskyltar och löneavdrag till någon som inte motionerar tillräckligt och är för fet, en person som inte heller utsätter någon annan för hälsofaror.

Förbud är bra så länge det leder till att tredje part inte drabbas på ett eller annat sätt. Förbud är inte bra när det enda syftet är en pekpinne till en enskild individ.

Inga kommentarer: