Läste i min morgontidning (Borås Tidning) om undersökningen, gjord på 5000 niondeklassare, som visar att tjejerna nu för första gången dricker lika mycket sprit som killarna.
Tjejerna har ökat sin konsumtion från 1997 års 2 liter ren alkohol till nuvarande dryga 3 liter. Under samma period har killarnas konsumtion gått från 3 liter, upp till 4,5 liter som mest för att nu åter ligga på 3 liter.
Jämnställdhet i all ära, men när vi snackar om jämnställda siffror av den här arten hoppas jag att det inte finns någon förespråkare.
Frågan jag ställer mig är hur det kommer sig att siffran för killarna ökade så kraftigt för att sedan falla tillbaka igen. Det kan inte vara så enkelt som att killarna helt plötsligt har insett farorna eller att föräldrarna till dagens niondeklasserna har bättre pli på sina pojkar än vad motsvarande föräldrar hade 1997.
Tjejernas ökningstakt med 50% är mycket krafig. Det märkliga är att det är just tjejer i den här åldersgruppen som i stor utsträckning också börjar röka idag.
I
dagens DN läser jag också den debattartikel med kritik mot regeringens passiva alkoholpolitik som fem socialdemokratiska riksdagmän har skrivit.
"Regeringens passiva hållning i alkoholfrågan skapar ett okontrollerat inflöde från utlandet. Det ökar alkoholskadorna och skapar grund för fortsatt kriminalitet. Vi vill ha en sänkning av skatten på såväl öl och vin som sprit. Och vi vill det för ungdomarnas och folkhälsans skull. När samarbetspartierna nu stängt dörren i denna viktiga fråga bör regeringen i stället göra upp med folkpartiet och centern."
Ännu ett exempel på en fråga där priset för ett gott samarbete med mp och v går ut över viktiga beslut som inte kan drivas igenom.
Gör upp med de partier som behövs för att få igenom en sänkning av alkoholskatten. Det är patetiskt att höra om alla dessa lustfyllda resor som går till Tyskland, framförallt här ifrån väst- och sydsverige, i alkoholens tecken och ingenting annat. Bilen packas så full av sprit att om polisen stoppar fordonet får de inte köra en meter till.
Visst, jag har själv varit i Helsingör och konkat hem ölbackar på 90-talet, men det skulle aldrig falla mig in att dra till Tyskland med min v40 och lasta den till bristningsgränsen. Det är skillnad på en trevlig nöjestrip och organiserad hamstring av sprit på grund av för höga skatter.
För att återknyta till ungdomars alkoholvanor så kan jag konstatera att en minskning av inflödet till vårt land med allra största sannolikhet skulle vara positivt. Vi kommer aldrig ifrån den langning som sker av föräldrar eller andra äldre kompisar helt, men om den billiga spriten som säljs av andra än dessa försvann skulle mycket vara vunnit.