tisdag, maj 10, 2005

Förseningar för Freedom Tower

Det planerade bygget av det som ska ersätta World Trade Center-tornen efter 9/11, Freedom Tower, har stött på oväntade problem. Media i USA rapporterar om nya farhågor vad det gäller säkerheten i den planerade konstruktionen gjord i stål och glas.

New York-polisen tror att den nuvarande konstruktionen är sårbar för terroristattacker med lastbilar som är fyllda med sprängmedel. Därför anser dom att konstruktionen måste göras om så att det inte är möjligt att nå byggnaden på detta viset. En sådan förändring beräknas av byggexperterna försena hela bygget med upp till 2 år. Istället för 2008 kommer det att vara klart först 2010.

Frågan som man kanske borde ställa sig i New York är om det går att bygga en terroristsäker byggnad i hjärtat av Manhattan, som människor faktiskt ska arbeta i och turister kunna besöka.

När rädslan är så stor som den är i stora delar av USA för nya attacker så känns frågan om möjligheten att köra in en lastbil med sprängmedel som ett ganska enkelt problem att lösa jämfört med nya attacker från luften i form av flygplan eller missiler. Marknivån borde vara enklare att bevaka än luftrummet.

1 kommentar:

Anonym sa...

det viktigaste är väl ändå att den är klar 2012...

då vill vi åka så låååångt upp man kan komma!