tisdag, maj 17, 2005

Ödesvalet 2006

16 månader kvar till det val som enligt vissa redan nu mer eller mindre skulle vara avgjort till fördel för den borgerliga alliansen.

I olika opinionsundersökningar "leder" alliansen just nu med mellan 9-11%, och det kan ju se säkert ut, men det finns en större osäkerhet än någonsin.

(m) har, som vanligt, sin toppnotering på våren året innan ett val. Frågan är hur mycket de kommer att sjunka tillbaka när debatten och fokus från (s) på deras politik hårdnar. Det är väl ändå rimligt att de hamnar 4-5% under nuvarande siffror och skulle i så fall landa på 24-25%, vilket oavsett är en stor framgång för Fredrik Reinfeldt.

(fp) ligger på en stadig nivå mellan 11-14% och där kommer de säkert att kunna stanna kvar fram till valet.

(c) snubblar omkring på 5-6% hela tiden och frågan är vilken fråga som ska kunna hjälpa Maud Olofsson att få fler väljare. Frågan är också när hennes klämkäcka attityd utan innehåll genomskådas.

(kd) är det av dom borgerliga partierna som känns mest svårtippat. Göran Hägglund skulle kunna bli valets Lars Leionborg om allt helt plötsligt lossnar och han får fokus på sig och ett större självförtroende än idag. Det kan likaväl gå åt andra hållet, att partiet faktiskt ramlar ur riksdagen och därmed sinkar alliansens chanser till regeringsmakt.

(s) ligger trots allt snack om Göran Persson och övriga skandaler på en nivå strax under var dom låg för 4 år sedan. Det är helt avgörande hur de lyckas ta debatten med (m) och än en gång övertyga väljarna om stabiliteten i en röst på (s).

(mp) ligger och skvalpar på samma nivåer som dom gjort länge nu och det finns inget i deras politik som tyder på någon dramatisk förändring.

(v) har ett stort problem i sin partiledare som inte har vågat sig ut i debatten på allvar sedan den stora kommunistdebatten i höstas. De har tappat hälften av sina väljare sedan Gudrun avgick och kan mycket väl fortsätta tappa fram till valet om inte Ohly lyckas bättre.

Om det var dessa 7 partier vi hade att räkna med tror jag inte alls att någonting är avgjort. Det räcker med att (m) tappar dom där 4-5% och att (s) lyckas någorlunda normalt i valrörelsen så är det i stort sett jämnt mellan blocken. Den stora osäkerheten ligger i att det finns minst 2 potentiella partier som vara med och konkurrera om riksdagsväljarna, Feministiskt Initiativ och Septemberlistan.

(fi) plockar inte röster från alliansen, bara från vänstersidan och främst från (v). Septemberlistan plockar förmodligen också flest röster från vänstersidan, men där är det inte lika säkert.

Det som går att konstatera är att ingenting är avgjort och att det blir en av de mest intensiva och spännande valrörelser många av oss har upplevt. Jag tror också att vi, oavsett vem som regerar efter valet, kommer få uppleva stora politiska förändringar som påverkar vår vardag på ena eller andra sättet.

Inga kommentarer: