torsdag, maj 19, 2005

Ointressant damfotboll

Igår spelades två derbyn i Stockholm mellan Hammarby och Djurgården. I herrarnas allsvenska slog Hammarby tillbaka Djurgården med 2-1 och i damallsvenskan spelade Hammarby-Djurgården/Älvsjö oavgjort 1-1.

Två derbyn i samma idrott, men med oerhört olika intressenivå. Herrmatchen sågs av 15322 personer medan dammatchen observerades av 242 tappra fans. Detta illustrerar med all tydlighet skillnaden mellan dam- och herrfotboll.

Den enda gången damfotbollen är intressant är när TV4 har lyckats hypa intresset vid EM, VM eller OS, annars existerar det inte mer än hos de närmast sörjande. Att det finns ett intresse vid ett stort mästerskap är inte så konstigt. Det är just vid dessa tillfällen som andra annars medialt och publikt ointressanta sporter som curling, bågskytte och 20 km gång har sina höjdpunkter, när Sverige kan vinna guld.

3 kommentarer:

Fredric Kjellberg sa...

Det kan säkert vara så att namnet på föreningen kan bidra till ökat intresse, men bara på kort sikt. Finns inte kvalitén där så räcker inte namnet.

Malena sa...

Men herrarnas Allsvenska är ju rätt kass, och den tycker folk är jätteintressant.

För många är den största bragden att hålla på sitt (herr)lag när de spelar som sämst, samtidigt som man anses hyckla om man säger att man gillar damfotboll. För att den "är så dålig" så den kan ingen ärligt gilla att se.

Det är inte bara kvalitet som avgör intresse. Tror jag.

Fredric Kjellberg sa...

Nej, inte bara kvalité. Det är inte det jag menar heller. Herrfotbollen är 120 år gammal i nuvarande form, damfotbollen föddes först på 1970-talet. Det är klart det tar tid att skapa intresse och tradition även för damfotbollen. Det enda lag som lyckats med detta är Umeå som faktiskt har en trogen publik som kan mäta sig med åtminstonde många superettan-lag på herrsidan.

Min jämförelse av publiksiffrorna i Stockholm var för att illustrera skillnaden som finns i intresse och tradition. Att gå på herrderbyt är en kul grej för många en gång om året. Det är inte lika många som tycker det är en kul grej att gå på derbyt i damfotboll. Inte ännu på 30 år i alla fall.