torsdag, maj 19, 2005

Sommarjobb och socialbidrag

Snart är det dags för de ungdomar som har lyckats skaffa ett sommarjobb att tjäna lite egna pengar under sommarlovet. Men så enkelt är det inte för alla. Om man bor i en familj som får socialbidrag så fungerar det i många kommuner så att de pengar som ungdomen tjänar räknas av från föräldrarnas socialbidrag.

Detta innebär i praktiken att den stolthet som killen eller tjejen borde få känna av att ha arbetat till sig egna pengar får rakt motsatt effekt - lämna över dom till föräldrarna som ersättning för att kommuen minskar socialbidraget med lika mycket!

I Borås Stad beslutade den borgerliga majoriteten förra året att reducera socialbidraget med den summa ungdomarna kan anses betala för nöje och kläder. I år vill (s) att ungdomarna ska få behålla allt de tjänar.

Det är märkligt att partier som förespråkar företagsamhet och valfrihet på det här viset straffar ungdomar som redan är utsatta socialt i samhället. Låt dom få behålla de pengar dom tjänar utan avdrag på föräldrarnas socialbidrag. Dessutom borde samma regler gälla i hela landet, det här är ingen kommunal fråga.

Inga kommentarer: