onsdag, maj 04, 2005

Föräldrarnas ansvar

Belinda Olsson på Aftonbladet skriver idag en krönika som i huvudsak behandlar hennes kommentarer på en debattartikel i SvD 3/4 -05 vars syfte var att debattera de kommersiella mediernas exploatering av unga kroppar och själar utan moraliskt ansvar. Jag kan skriva under till 100% på det Belinda Olsson avslutar sin krönika med:

"I slutändan handlar det ändå inte om det där obekväma föräldraansvaret som alltid bara nämns i en bisats. Massor av föräldrar sviker sina barn varje dag och samhället sviker barnen också när de inte ser eller har tid att utreda. Regeringen sviker också barn, till exempel flyktingbarn genom att inte se till deras egna skäl för asyl. Men allt det där är så klart lite mer komplicerat än: LÅSER IN DEM och SUPER NER DEM?.Regeringen sviker till exempel flyktingbarn genom att inte se till deras skäl för asyl."

Den snedvridna bilden av sig själva får våra barn självfallet inte bara från kommersiella medier. I dagens stressade och pressade samhälle har föräldrarna ett betydligt större ansvar än vad de i många fall tar eller är beredda att ta, det är alltid lättare att ha någon annan att skylla på när det går åt helvete.

Det är en kombination av många faktorer, men vi måste låta våra barn vara barn. Det är varken TV3, Tv4 eller Kanal 5 som är ansvariga för att föräldrarna tycker det är okej att dottern använda stringtrosor och sminkar sig när hon är 9 år. Det är inte heller deras fel att mamma själv har en skev självbild som indirekt påverkar sitt barn att framkalla ätstörningar i tidig ålder.

Big Brother är inte barnprogram, även om det sänds 19.00. Det finns betydligt lämpligare TV-program att titta på för barnen och det är deras föräldrar som ansvarar för detta.

Inga kommentarer: