tisdag, maj 03, 2005

Migrationsverket bantar

Migrationsverket meddelade igår att man vill avveckla sin verksamhet på nio orter i landet med följande motiv, enligt pressmeddelandet:

"Anledningen till beslutet är att man under de senaste tre åren har kunnat konstatera en nedgång i antalet personer som söker asyl i Sverige. I Migrationsverkets senaste prognos bedöms antalet asylsökande under året bli 19 000. Detta ska jämföras med 2004 då Sverige tog emot 23 000 asylsökande och 2003 då 31 000 personer sökte asyl. Ett ytterligare skäl till avvecklingarna är att antalet asylsökande som väntar på besked från Migrationsverket har minskat. På förvarsenheterna minskar antalet platser för att den lagda budgeten ska hållas."

Det är självklart positivt att vi har sett och ser en nedgång i antalet asylsökande. Det är också bra om vi kan göra besparingar på ett bra sätt, men frågan är hur bra dessa besparingar är?

Riksrevisionen skriver i sin rapport från november 2004 att handläggningstiden för grundärenden under perioden 2000-2003 har ökat från 198 dagar till 224. De skriver också:

"Förlängda handläggningstider vid Migrationsverket och ett ökat antal öppna ärenden leder till att de totala utgifterna för 12:1 och 12:2-anslaget ökat kraftigt. Sammanlagt har dessa utgifter ökat från 1686 miljoner kronor år 2000 till 3883 miljoner kronor år 2003. Utgifterna för den tid som en asylsökande väntar på beslut i sitt grundärende står enligt Riksrevisionens beräkningar för den dominerade delen av dessa utgifter."

Med detta som bakgrund är det obegripligt hur man kan lägga fram ett förslag om sin egen verksamhet som har ett enda syfte, att spara pengar. Det vore väl gott nog om det nu var så att verksamheten fungerade och att handläggningstiderna låg inom regeringens utsatta mål om en handläggning inom 6 månader. Men RR:s rapport visar ju på ett tydligt samband mellan långa handläggningstider och ökade kostnader.

Se till att arbeta fram rutiner och ge resurser för att kunna erbjuda humana handläggningstider för de människor som kommer till vårt land. När detta sedan fungerar kan Migrationsverket göra en ny kontroll av eventuell överkapacitet.

Inga kommentarer: