Efter fransmännens nej till den nya EU-konstitutionen undrar jag några saker och tycker mig få vissa belägg för problemet med folkomröstningar i enskilda frågor.
När nu Frankrike har röstat nej, vad händer då? Vad händer när fler länder säger nej? Hur framgår det av en folkomröstning i respektive land vad det är som just den befolkningen inte gillar med förslaget till ny konstitution?
Vet vi exempelvis vilka delar det är som fransmännen sagt nej till, eller är det som det har sagts från vissa håll så enkelt som att nejet i Frankrike till stor, eller i alla fall avgörande, del handlar om ett misstroende för Jaques Chirac och den politiska makten i landet.
Innebär ett nej också i den holländska omröstningen att hela konstitutionen hamnar i papperskorgen och på vilket vis ska EU då kunna gå vidare utan att ens veta vad som anses vara felaktigt. Om meningen är att regeringen i varje land som säger nej ska själva tolka befolkningens motvilja och sedan lägga fram detta till EU så kommer missnöjet att bli än större.
Jag kan inte förstå hur detta ska gå till. EU står inför ett gigantiskt problem. Hade det varit ett något mer "obetydligt" land än Frankrike så kanske läget hade varit lite ljusare, men nu...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar