måndag, maj 16, 2005

ROKS slår tillbaka

Efter Evin Rubars skrämmande reportage i Dokument Inifrån, som många andra bloggat om redan, går nu ROKS till motangrepp i ett pressmeddelande. De skriver bland annat:

"Evin Rubars skildring av ROKS är mycket spekulativ, medvetet vinklad och överensstämmer inte med verkligheten. Detta vet Rubar. Det är ytterst beklagligt att SVT ändå valt att sända programmet, och därigenom förmedla en så skev bild av vad ROKS står för och arbetar med."

Om ROKS nu inte vill bli missförstådda och få credit för det goda arbete som bedrivs borde de kanske börja gallra i inläggen på sin hemsida. Där finns att läsa det ena märkliga inlägget efter det andra.

Exempel 1, med syfte på den s k "hockeyskandalen" där ingen är misstänkt för någon brottslig handling:

"Många kvinnor /flickor arbetar för att hålla liv i idrottsklubbarna genom att sälja bingolotter. Ska vi verkligen fortsätta med det efter den senaste tidens gruppvåldtäkter?"

Exempel 2, ett långt inlägg om Ulf, tidigare dömd för incest, som med hjälp av Uppdrag Granskning fick upprättelse och blev helt friad från alla misstankar. Det står bland annat att läsa följande:

"Programmen kan ses som en ren kampanj för att försvara den dömdes oskuld. Utan kontroll följde sedan pressen efter och ingen ifrågasatte programmets inriktning.
Uppdrag granskning väljer att ta upp sakfrågor som inte har relevans. De viktigaste frågorna belyses inte överhuvudtaget."

"Hon berättar detaljrikt och initierat, reagerar både fysiskt och psykiskt och har ett tydligt kroppsspråk."

"Programmet riktar in sig nästan helt mot den icke legitimerade terapeuten Kenneth Lind. Han kallades in till rätten, inte som sakkunnig expert utan som vittne. Enligt domen har Kenneth Lind ”gjort ett stabilt och kunnigt intryck. Han har lång erfarenhet av arbete med barn och ungdomar i målsägandens situation.” I programmet framställs han som totalt outbildad och ”icke-godkänd”. Men Lind har genomgått kvalificerade utbildningar varav en legitimationsgrundande psykoterapiutbildning på familjeterapeutisk grund (60 poäng). Mindre kompletteringar återstod dock, men dessa utbildningsmoment är numera avslutade"

Detta är bara en del av de felaktigheter som ROKS låter finnas kvar på sin hemsida trots att mannen i fråga är frikänd av en helt enig rätt, baserad på fakta som just Uppdrag Gransknings Hannes Råstam tog fram i ljuset. JO ska dessutom starta en utredning som ska granska polisens och åklagarnas arbete i just detta mål.

Om ROKS vill förmedla en korrekt bild av vad man står och arbetar för borde kanske någon form av kontroll ske av material på organisationens egen hemsida. Att det senaste exemplet fanns kvar innan Ulf blev frikänd är en sak, men att det fortfarande finns där nu idag känns inte fullt lika motiverat för att förmedla den korrekta bilden som man strävar efter.

Update:

Petra Östergren går i en debattartikel i Aftonbladet till starkt angrepp på ROKS och den, som hon skriver, radikalfeminism med fundamentalistiska tendenser som styr organisationen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Dessutom borde de ta sig i kragen och ge en ordentlig ursäkt till Caroline, som ju for illa i deras händer. Men de kanske anser att hon också är en 'svikare'..

Jag antar att det kan finnas kokosnötter, eller 'radikala element' i vilken organisation som helst; men dessa måste ju undertryckas för organisationens skull, för dess anseendes skull. Om det är högre andel i ROKS än i andra organisationer vet jag väl inte, men en av dem verkar i alla fall ha tagit sig till toppen, och det är inte bra.

Anonym sa...

Skrämmande var ordet. Den där överlägsna tonen på slutet, ungefär: jaha, så du tror på den officiella sanningen...fattar du inte att patriarkatet i polisen och rättsväsendet skyddar dödspedofilerna... Skrämmand att hon är ordförande i den stora organisationen som jag tror gör ett bra arbete för det mesta!

Anonym sa...

(:)) STÖRSTA PLÅGAN FÖR KVINNOR, MÄN ELLER DEM SJÄLVA? (:))
"Antibarbie-trenden, nu är det okej med små bröst, blek hy och håriga ben" skriver Aftonbladet 2005-05-12 i samarbetet med modetidningen ELLE på http://www.aftonbladet.se/vss/kvinna/story/0,2789,644253,00.html

Vad tror ni, svepte hörbara djupa suckar fylld av besvikelse och harm över felinvestingar över klotet från västvärldens priviligierade kvinnor? Hittills inga tecken på att förändringen ska diskuteras i FN, och DET får mänskligheten trots allt känna sig tacksam för! En intressant iakttagelse är att ELLE har 21 milj (!) läsare varje månad och säljs i över 5 miljoner i många länder, däribland även i Braslien, Kina, Tjeckien och Indien.

Som självgående MAN utan mer framträdande feminina karakteristika, kan jag förstå påståendet "verus amica rara avis"[lat.], d v s "en sann (kvinnlig) vän är en sällsynt fågel" om en man känner så, men undrar om inte fler kvinnor innerst inne upplever detta i ännu högre utsträckning? Kan vi tala om ett äkta villkorslöst "systerskap"? Existerar sånt när verkligheten beskriver knivskarp konkurrens och ett plastiskt flärdmedvetande som man föreställer sig inte finns i den verkliga världen hos människor *utan väldigt välutvecklad lillfingernagel*?

M a a det berättigade ifrågasättandet av ROKS i samband med SVT:s programserie KÖNSKRIGET undrar jag självfallet vad det är för slags "systerskap" som ROKS-kvinnorna i konferensutstyrslar med executive-looken erbjuder andra kvinnor? Fullgod anledning tycks finnas för att fortsätta dissikeringen, inte minst för att få ansvariga inom regeringen att vakna - och agera!

Senchaholic sa...

Att dömma ut dokumentären utifrån de där små fadäserna tycker jag är mycket fel. Jag tycker ROKS fortfarande har bra mycket mer att stå till svars för än Ruhbar.

Kommentarerna du saxade från ROKS egen sida var skrämmande! Det visar ju bara att många av ROKS medlemmar köper allt ROKS säger med hull och hår, samt finner sig berättigade att bestämma vem som är skyldig eller ej! (men enligt de som postar på ROKS så är väl ALLA skyldiga? Den gamla dängan "ingen rök utan eld" är väl deras mantra. *suck*)

Läs mitt inlägg här: http://www.carambola.se/?p=447

Anonym sa...

Såg ni debatten mellan Rubar och Kärnborg i Godmorgon Sverige (Svt, 7:15, fredag den 3 juni)?

Här är länken: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=30801&a=341218

Det framkommer tydligt att Kärnborg saknar faktaunderlag för sina anklagelser. Det känns som att hon skrivit artikeln med det enda syftet för att förmå stat och kommun att ge ROKS pengar i alla fall… Kan det vara ROKS som betalat henne för att framträda i DN och i SVT?