tisdag, maj 03, 2005

Knutby - en egen farlig värld

Hur kan en församling som den i Knutby fortsätta se sig själva som så perfekta? Jag kan inte förstå hur det är möjligt när världen utanför fortsätter ta avstånd från de märkligheter som hela tiden kommer fram i ljuset. Människor har blivit mördade och misshandlade, medlemmar går ur församlingen, anhöriga till församlingsmedlemmar har startat en förening för att stödja varandra. Trots detta kan pastor Åsa Waldau stå i TV gång efter gång och bara le som om ingenting har hänt.

Nu senast, i gårdagens "Kalla Fakta", visar det sig att man trots predikningar om att man hamnar i helvetet som ogift sambo-par har genomfört skenceremonier i form av låtsasbröllop för att "välsigna" ett par inför gud. Det visar sig att välsignelsen består i att kvinnan i förhållandet hade varit gift tidigare och hade änkepension som skulle dras in om hon gifte sig igen. Så mycket för den gudfruktigheten!

Två andra församlingsmedlemmar står åtalade för att handgripligen gett sig på två barn i skolan; enligt åtalet har en av pojkarna pressats ner på golvet i en toalett och hållts kvar till paniken blev för stor, den andre pojken hade råkat slänga en snöboll (!) på fel person som på ett mycket vuxet sätt gav igen genom att bombardera pojken med snö och isklumpar. Som avslutning trycktes även detta barn ner på marken.

Tyvärr verkar inte detta "bara" vara två udda församlingsmedlemmar. I Knutbypastorn Åsa Waldaus föreläsningar så framgör det tydligt hur barnuppfostran ska gå till, vilken synd det är när barn protesterar mot vuxna och hur barnen ska läxas upp för deras eget bästa.

Vi är väldigt förskonade i Sverige från religiösa avarter av det här slaget, men det visar ändå hur stor faran är när fel personer använder guds namn för att förverkliga sig själva på andras bekostnad, något som självfallet inte bara sker inom religiösa samlingar men som ändå har fått ett tydligt ansikte i form av Knutbys egen osannolika sörja av märkligheter.

1 kommentar:

Anonym sa...

Förfärades jag med igår över deras hyckleri!
Och denne "Wincent", som menar att pga deras starka gudstro, är det helt normalt att gå och lägga sig efter att precis fått veta att grannen blivit skjuten.
"Vi oroar oss inte, vi ät trygga".
Jaha, eller hur! Vad hände med den tryggheten inför helveteshoten om de lever i synd?
Jävla dårar!
Oj.
Nu svor jag och kommer säkert till helvetet.
Fan!
Skit!
Fan!
Bah!
Det kändes bra.